Sonja Hesslow

Light by Night

Pris: 17600 kr

Bildtyp: Fotografi

Mått: 86 cm x 115 cm

Beskrivning:

Light by night

”När jag ser blommor i naturen brukar jag fantisera om hur det hade varit att krypa in och gömma mig, bara bli en del växten eller blomman. Komma bort från verkligheten, ta några andetag tillsammans blommans lugna blad. Att bara få vila där en stund i total stillhet. ”

Blommorna är punktbelysta med ficklampa i studion. Med den tekniken får Sonja blommorna att lysa av mystik. Varmt och livskraftigt glödande.

Sonja Hesslow

Fantasi. Vilsamhet. Dröm.

”Jag vill inte fånga ögonblicken, jag vill skapa dem från min fantasi. Jag älskar att använda min fantasi för att skapa nya bilder. Processen börjar när jag tar bilden i min kamera och sedan tillbringar jag mycket tid i Photoshop för att skapa den bild jag har i mitt huvud. Att vara delaktig i hela processen är mycket viktigt för mig. Gillar att vara kreativ på många sätt, inte bara i Photoshop. Tycker om att skapa mina egna rekvisita genom att använda olika material som tyg, plast, blommor, begagnade saker etc. Älskar verkligen att träffa andra kreativa människor och bilda olika samarbeten. Min dröm är att fortsätta med mina utställningar, sälja mitt arbete och hålla föreläsningar för att dela min kärlek till denna konstform”.  från https://sonja.hesslow.se/

Utställningen med Sonja Hesslows fotomontage finns att se från 14/9 till och med 15/10 2022

Vid första anblicken ser vi ljuset i mörkret. Men tittar vi lite längre; vågar vi då se mörkret som omger ljuset? Sonja målar sina objekt med ljus, lampor och ficklampor använder hon som penslar för att lysa upp i stället för den traditionella blixten. Ofta figurerar konstnären med självporträtt i sina motiv, slutna ögon leder oss till meditativa, drömska och vilsamma stunder. Noggrant väljer hon sina objekt, rekvisitan, blommorna, växterna och kläderna. Förberedelserna till varje bild är långa och noggranna. Kreativt skapar hon genom att i sin studio bygga upp och fånga den drömska känslovärden vi ser och känner. Blommornas livfullhet målas med ljuset i det oändliga mörker som kommer när vi sluter ögonlocken. Kamerans långa slutartid fångar bilden. Efterarbetet med retuschering i datorn är lika roligt, viktig och kreativ som förberedelserna. Att göra hela bildprocessen själv från inspirationen på en blommande äng till utskriften av den färdiga bilden är betydande för Sonja. En bild kan ta över ett halvt år att få fram tills perfektionen är uppnådd. Och visst syns väl det, lugnet och stillheten skriker ut medan stressen och trängseln får ta ett kliv tillbaka i hennes surrealistiska bildvärld. 

Hon är född 1988 i Varberg, har sin studio i Stockholm och är utbildad fotograf i Danmark.